Waarheen, Waarvoor

Informações:

Sinopsis

Het programma van uitvaartverzorger Koop Geersing over leven en dood, gebracht met een glimlach. Met ruimte voor het persoonlijke verhaal van een studiogast over de passie en uitdagingen in het leven en welke muziek zij of hij op de eigen uitvaart wil laten horen.

Episodios

 • Waarheen, Waarvoor - Mariëlle Bruntink | NH Radio

  09/03/2021 Duración: 47min

  Gast: Mariëlle Bruntink, moeder van 3 kinderen, waarvan Eva van 18 de oudste is en het Phelan-McDermid syndroom heeft. Het is een zeldzame ziekte, een erfelijk aangeboren aandoening waarbij kinderen een ontwikkelingsachterstand hebben als gevolg van het missen van een stukje van het erfelijk materiaal van chromosoom 22 . Als ervaringsdeskundige geeft Mariëlle presentaties over levend verlies. Als verpleegkundige op de afdeling verloskunde, heeft ze als aandachtsgebied de zorg voor ouders waarvan het kindje tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte is overleden.

 • Waarheen, Waarvoor - Pieter Franszen | NH Radio

  28/02/2021 Duración: 50min

  Gast: Pieter Franssen. Hij schreef het autobiografische verhaal “De Zoon in de Man”, over hoofdpersoon Jacob, geschreven na de dood van zijn zoon Stefan. Op de dag dat Jacob vijftig werd en zijn zoon cum laude zou afstuderen aan de TU in Delft, heeft Stefan een einde gemaakt aan zijn leven. Pieter Franszen heeft zijn verhaal op papier gezet voor zichzelf, als verwerking. Maar ook om zelfdoding bespreekbaar te maken én om mensen te vertellen dat er meer is. Meer dan we kunnen waarnemen.

 • Waarheen, Waarvoor - Maartje Lute | NH Radio

  21/02/2021 Duración: 49min

  Gast: Maartje Lute. Haar zoontje Benja werd twee maanden oud en overleed in 2018. Tegen alle verwachting in was haar leven niet voorbij. Maartje is meer gaan leven dan ooit tevoren en ze durft inmiddels te zeggen dat ze gelukkiger is dan vòòr zijn overlijden. Haar grootste ontdekking: ‘In alles zit liefde, zelfs bij het overlijden van een kind. Hoe gek dat ook klinkt.’ Maartje Lute heeft het tot haar missie gemaakt om dit te delen met alle ouders die het willen horen. Dat doet zij via het tijdschrift NEL (Never Ending Love), via Facebook en via podcasts - www.maartjelute.com

 • Waarheen, Waarvoor - Joyce de Ruiter | NH Radio

  14/02/2021 Duración: 47min

  Gast: Joyce de Ruiter. Zij was zestien toen ze hoorde dat ze, net als haar broer, aan het Ushersyndroom lijdt. Een erfelijke ziekte waarmee ze geboren is, waardoor ze uiteindelijk blind en doof zal worden. Joyce is getrouwd en moeder van 2 dochters. Zij schreef het boek Niet horen, Niet zien, Niet zwijgen, haar verhaal, met als subtitel 'Als je wereld donker en stil wordt, word jij dat dan ook?'. Joyce is ze spreker en inspirator. En ambassadeur van Stichting Ushersyndroom waarmee ze bijdraagt aan het realiseren van de droom van blijven horen en zien.

 • Waarheen, Waarvoor - Theo Vermeulen | NH Radio

  07/02/2021 Duración: 47min

  Gast: Theo Vermeulen; hij was teamleider cold case Amsterdam en landelijk coördinator familierechercheurs Nationale Politie. Hij werkte binnen het Landelijk Team Kindermoorden en stuurde familierechercheurs aan toen hij op donderdag 17 juli 2014 op de radio het nieuws hoorde dat een vliegtuig, vertrokken van Schiphol en op weg naar Kuala Lumpur, was neergestort. De MH 17 ramp.

 • Waarheen, Waarvoor - Yvette den Hartog

  31/01/2021 Duración: 50min

  Gast: Yvette den Hartog, category manager bij een bedrijf dat grafmonumenten maakt. Op jonge leeftijd verloor Yvette haar moeder en daarom weet ze uit ervaring dat het verliezen van een dierbare een ingrijpende gebeurtenis is. Ze schreef het boek 'Carpe Diem…Juist nu!' waarin jongeren tips en informatie kunnen lezen rondom ziekte en het verlies van een ouder. Haar boek heeft een vervolg: de app Condole, die nabestaanden direct na overlijden tot minimaal een jaar later ondersteuning biedt.

 • Waarheen, Waarvoor - Ineke Wienese

  24/01/2021 Duración: 50min

  Gast: Ineke Wienese. Zij was GGZ psycholoog en heeft in 2009 de Nationale Jeugdzorgprijs gewonnen omdat ze voor het eerst aandacht besteedde aan de rol van cultuur en religies bij verlies en rouw. In 2000 ontving Wienese voor haar pionierswerk met migrantenvrouwen en -meisjes de Henny Verhagenprijs. En Ineke heeft boeken geschreven, waaronder 'Troost voor Tranen', 'Kun je Internetten in de hemel' en over de ramp op het Terra college in Den Haag. Ineke is ervaringsdeskundige; ze heeft haar kind en man verloren en is dus iemand voor wie verlies een belangrijk onderdeel is in het leven.

 • Waarheen, Waarvoor - Esther Pelgrom | NH Radio

  17/01/2021 Duración: 49min

  Gast: Esther Pelgrom, singer-songwriter en initiatiefneemster van het project ‘’ik heb je lief''. Zij schrijft liedjes over verlangen naar het leven zelf, verlangen naar perfectionisme, verlangen naar betrokkenheid en verlangen naar rust. Esther zag tijdens de corona-tijd het verdriet en de eenzaamheid bij mensen in haar omgeving. Mensen die net iemand waren verloren en weinig tot geen contact hadden. Zij hoopt dat zij met 'ik heb je lief' kan bijdragen aan troost en betrokkenheid.

 • Waarheen, Waarvoor - Geerteke van Lierop | NH Radio

  10/01/2021 Duración: 50min

  Gast: Geerteke van Lierop, sprekerscoach, schrijver en actrice. Toen haar Bas in 2016 verdronk was zij verbaasd over de nieuwe wereld (die van rouw) waarin zij stapte en voorheen geen weet van had. Vrienden, bekenden gingen haar soms uit de weg of probeerden haar pijn al snel weg te praten. Uit onvermogen. Geerteke voelde het grote ongemak, terwijl verlies en de dood bij het leven horen. Zij schreef het boek 'Zee van glas' en wil daarmee dood en verlies bespreekbaar maken. 

 • Waarheen, Waarvoor - Maya Stomp | NH Radio

  20/12/2020 Duración: 48min

  Radioprogramma op NH Radio (iedere zondag van 07:00-08:00 uur) over passie, leven en dood, gepresenteerd door register uitvaartverzorger Koop Geersing. Gast: Maya Stomp, in het dagelijks leven Organisatieadviseur; maar ook ervaringsdeskundige rouw en verlies en auteur van het boek 'Wij Weduwen Zijn Een Taai Volkje', met als ondertitel: 'Rouwen Is Topsport zonder voorbereiding', uitgegeven bij Uitgeverij Lente. Maya wil daarmee steun, herkenning en troost bieden aan iedereen die een groot verlies heeft geleden. Een boek dat je bemoedigt je eigen pad te kiezen in het land van rouw. Maya zegt: 'Het verdriet reist met me mee voor de rest van mijn leven, dat de ene keer sterker opspeelt dan de andere keer. Het is wel een soort gegeven geworden, een onzichtbare vriend.'

 • Waarheen, Waarvoor - Maria van Rijsewijk | NH Radio

  13/12/2020 Duración: 49min

  Gast: Maria van Rijsewijk, 74 jaar. Ze omschrijft zichzelf als een vrouw met veerkracht, die het nodige heeft meegemaakt. 40 jaar geleden verloor zij haar man Theo en één van haar tweelingkinderen Mark bij een ongeluk met een veerpont. Voor haar andere zoon Michiel is het gemis nauwelijks te dragen; hij krijgt zijn leven niet op de rit en beneemt zichzelf 27 jaar later van het leven door van een brug te springen. Maria wil meer bekendheid geven aan meervoudig verlies en schreef haar eigen verhaal en ervaringen op in 'De echo van het water' (Uitgeverij Lente).

 • Waarheen, Waarvoor - Herman Delwig | NH Radio

  06/12/2020 Duración: 46min

  Gast: Herman Delwig. Zijn vrouw Irma overleed aan kanker. Zijn boek - Orkaan in Irma, uitgegeven bij Quo Vadis - beschrijft die laatste jaren van het leven met die ziekte, maar kijkt ook met liefde, vrede en trots achterom. Herman schreef het om mensen die te maken hebben met rouw, verlies of naderend verlies tot steun in hun relatie te zijn. Om stil te staan bij de rijkdom van het leven, midden in alle pijn en verdriet die er kan zijn. Deze essentie wordt weergegeven in de ondertitel ‘verloren aan kanker, gewonnen in trouw’. Royalties van het boek zijn voor KWF Kankerbestrijding.

 • Waarheen, Waarvoor - Marieke Martens | NH Radio

  29/11/2020 Duración: 48min

  Gast: Marieke Martens. Echtgenote, moeder, kindercoach, kinderyogadocent, kindertolk, dramatherapeut en -docent. Zij schreef - opgedragen aan haar eigen kinderen Valerie en Julian - het boek 'De boodschap van de vogel'. Voor kinderen met een eigen, uniek verhaal. Die het moeilijk vinden om in slaap te komen door gedachten die niet stoppen, voor kinderen die graag ergens bij willen horen, voor kinderen die verlies hebben geleden.  

 • Waarheen, Waarvoor - Astrid van Vugt | NH Radio

  22/11/2020 Duración: 48min

  Gast: Astrid van Vugt. In mei 2012 besloot haar zoon Rogier op 25-jarige leeftijd dat hij niet meer wilde leven. Zijn verhaal - en dat van Astrid - is opgetekend in het boek ‘Ondersteboven’, geschreven door Annerieke de Vries, zij was eerder in deze podcastreeks te gast. Astrid van Vugt richtte de Rogier Hulst Foundation op, een stichting die mensen dichter bij elkaar wil brengen en activiteiten start die heel concreet invulling geven aan het beter maken van de wereld voor kwetsbare en creatieve jongeren zoals Rogier, zodat zij een grotere kans van slagen hebben. 

 • Waarheen, Waarvoor - Eric van Berkel | NH Radio

  16/11/2020 Duración: 50min

  Gast: Eric van Berkel. Als business-coach streeft hij ernaar om mensen te laten slagen op een positieve manier. En als ondernemer doet hij er alles aan om alles uit de ander te halen. Als optimist ziet hij in iedereen en alles het goede, en als realist weet hij dat lang niet altijd alles goed is. Tien jaar geleden kreeg hij een hartaanval en keek hij de dood in de ogen. Dat veranderde zijn leven. Eric is er van overtuigd dat mensen tot ongelooflijke dingen in staat zijn.

 • Waarheen, Waarvoor - Peter Janssen | NH Radio

  08/11/2020 Duración: 48min

  Gast: Peter Janssen; hij was ruim 35 jaar werkzaam als verpleegkundige in de gezondheidszorg, waarvan ruim 20 jaar op de ambulance en de laatste 6 jaar als leidinggevende. Hij ging jong met pensioen, is al 25 jaar vrijwilliger bij de Vriendschapsband Haarlemmermeer Cebu, en is met andere vrijwilligers van grote betekenis voor een ander. Tegenwoordig is hij chauffeur op een rouwauto en begeleidt hij de laatste rit van een mens.

 • Waarheen, Waarvoor - Florien Smits | NH Radio

  01/11/2020 Duración: 50min

  Gast: Florien Smits, initiatiefnemer van ‘Kleurjekist’. Daarmee ondersteunt ze families op een unieke wijze bij afscheid en rouw. Florien vindt het belangrijk dat kinderen serieus worden genomen. Zowel in het leven als bij de dood. Zij ziet aan kleine kinderen om haar heen hoeveel zij begrijpen van wat er gebeurt. De dood hoort ook bij het leven. Florien zelf is vanaf de eerste overleden opa in alles meegenomen en dat heeft haar enorm geholpen met de manier waarop ze heeft kunnen rouwen.

 • Waarheen, Waarvoor - Juut Meijer | NH Radio

  25/10/2020 Duración: 51min

  Gast: Juut Meier, pastor in de Dominicuskerk in Amsterdam. Een gemeenschap waar zeer uiteenlopende gewone mensen welkom zijn en meevieren. Juut is liefhebber van de natuur, kunst (begon daar ook een opleiding in destijds), films, muziek en ook liturgie, de 'grote verhalen' , het ''woord''.

 • Waarheen, Waarvoor - Monique Branse | NH Radio

  18/10/2020 Duración: 48min

  Gast: Moniqe Branse; zij is Leefmeester en oprichter van JouwLaatsteLevensfase. Monique was 16 jaar mantelzorger van haar moeder en weet dat praten over de periode voor het sterven, over je laatste levensfase en wat je wensen en gedachten daarbij zijn, voor veel mensen erg lastig is. Daarom heeft zij de informatiegids 'De Laatste Levensfase' uitgebracht. Die gids besluit met de woorden: 'Tijdens de diepste dalen van het leven komen de mooiste koestermomenten en levenslessen voorbij'.

 • Waarheen, Waarvoor - Maria Genova | NH Radio

  11/10/2020 Duración: 50min

  Gast: Maria Genova; zij werd geboren in Bulgarije en groeide daar op. Ze deed het gymnasium en op haar negentiende volgde ze haar vakantieliefde naar Nederland. Al na één jaar werkte ze als freelance journalist voor het Noordhollands Dagblad en ze schreef zich in voor een HBO-opleiding journalistiek. Dat deed ze in Tilburg. Maria werkt voor verschillende kranten en tijdschriften. Samen met Tanja Borggreve schreef ze het boek Als Afscheid Pijn Doet met als subtitel 'Het schuldgevoel bij achterblijvers van zelfdoding'.

página 1 de 5