Sinopsis

Madarkivet er en podcast om mad i gamle dage. Nichlas og Nikolaj graver dybt i arkiverne, finder obskure opskrifter fra før farfar var dreng og genskaber retter helt tilbage fra middelalderen. Det handler om råvarer og kulinarisk kulturhistorie. Et gastronomisk Indiana Jones-eventyr.

Episodios

 • Madarkivet #8 Kartoffelmaden

  Madarkivet #8 Kartoffelmaden

  18/09/2019 Duración: 28min

  Der findes meget få madvarer med en historie som kartoflens. Sejlet over Atlanterhavet med inkaguldet, serveret for franske konger og irske bønder, og så var den hovedpersonen i et af verdens første PR-stunts. I sidste episode af denne sæson tager Madarkivet en bid af en helt simpel kartoffelmad og tygger lidt på rodfrugtens fantastiske historie.

 • Madarkivet #7 Koldskålen

  Madarkivet #7 Koldskålen

  11/09/2019 Duración: 32min

  I denne syvende episode af Madarkivet spoler vi tiden tilbage til dengang, man blev fuld af koldskål. Jep, den er god nok. Den danske sommerfavorit var en gang en øl-punch, og den havde en komfortabel førsteplads på listen over samtaledrinks, indtil kaffen kom til landet.

 • Madarkivet #6 Rugen

  Madarkivet #6 Rugen

  04/09/2019 Duración: 33min

  Kan du forestille dig noget mere oldnordisk end en islandsk viking, der sidder en regnfuld eftermiddag og steger en klat rugdej på en varm sten? Svaret er nej, og netop derfor er sjette episode af Madarkivet dedikeret til nordens robuste yndlingskorn og madpakkens bedste ven, rugen. Disclaimer:I denne episode refererer vi til en artikel af nyere dato, der fortæller, at Danmarks ældste madpakke for nyligt blev fundet på Rosenborg Slot. Tid er selvfølgelig en relativ størrelse, men ekstra research har afsløret, at “for nyligt” var tilbage i 1984. Madpakken var fra 1886.”

 • Madarkivet #5 Herresovs

  Madarkivet #5 Herresovs

  28/08/2019 Duración: 46min

  I denne uge har Madarkivet hevet alle krydderierne op af skuffen og puttet dem ned i sovsen. Opskriften i dette femte afsnit er en ægte middelalderklassiker, der var kendt over hele Europa under eksotiske navne som salsa camelina. I køkkenet med Nichlas og Nikolaj stopper saucen for luftvejene og sætter gang i tårekanalerne, men den heftige krydderblanding er måske ikke helt dum til andre ting?

 • Madarkivet #4 Kålgården

  Madarkivet #4 Kålgården

  21/08/2019 Duración: 38min

  Den 4. episode af Madarkivet er dedikeret til grønkålen. I disse moderne tider kandiderer den til prisen som øko-hipsterens yndlingsgrønt, men tilbage i middelalderen var den livsnødvendig for store dele af befolkningen. Nichlas og Nikolaj har hentet et hjemmedyrket eksemplar hjem til køkkenet på Østerbro og freestyler sig frem til en fræk udgave af middelalderklassikeren, søbekål. Ingredienser:Flæsk, grønkål, selleri, løg gulerødder, kanel, nelliker, allehånde, stjerne anis, fennikelfrø, peber og hvis du har en fond, så brug den.

 • Madarkivet #3 Blommet mælk

  Madarkivet #3 Blommet mælk

  21/08/2019 Duración: 11min

  Man skal holde, hvad man lover, og alt bliver godt i ønskebrønden. Nichlas og Nikolaj har lovet at friturestege en skive flæsket mælk, som du måske husker fra episode 1. Tilbage i 1300tallet kaldte man retten for ’blommet mælk’, og den var lidt middelalderens svar på en tempura-reje for rige mennesker. Ingredienser:En skive flæsket mælk, æg, safran, øl og mel

 • Madarkivet #2 Mandlen

  Madarkivet #2 Mandlen

  14/08/2019 Duración: 40min

  Mandelmælken kom før café latten. Med 180 fastedage i kalenderen var der også i middelalderen behov for veganske løsninger. Nichlas og Nikolaj sætter en karton mandeldrik i stævne og sammenligner den med en opskrift fra det 13. århundrede. Ingredienser:Mandler, Vand og Salt

 • Madarkivet #1 Flæsket Mælk

  Madarkivet #1 Flæsket Mælk

  13/08/2019 Duración: 44min

  Spækket mælk, flæsket mælk, kært barn har mange navne. Nichlas og Nikolaj har i dette første afsnit spolet tiden tilbage til det 13. århundrede, hvor de har fundet en opskrift på en vaskeægte middelalder hofret. Den skal laves, og den skal smages. Ingredienser:Mælk, Æg, Flæsk og Safran.

Informações: