No Hate-podden

Informações:

Sinopsis

No Hate-podden är en podcastserie mot näthat, som produceras på uppdrag av Statens medieråd. Den riktar sig till unga, pedagoger, föräldrar och andra vuxna nära barn.

Episodios

  • Så slår man hål på en konspirationsteori

    21/12/2017 Duración: 30min

    I Statens medieråds podd om konspirationsteorier reder vi ut en mängd frågetecken kring desinformation på nätet. Under ledning av journalisten och författaren Lisa Bjurwald levereras svaren av Maria-Pia Cabero, utbildningsansvarig på Rättviseförmedlingen, och Marcin de Kaminski, ansvarig för yttrande- och nätfrihetsfrågor på myndigheten Sida. I avsnitt 2 fördjupas diskussionen om konspirationsteorier. Panelen besvarar frågor som: Hur slår man hål på sammansvärjningar? Vilka är farorna? Konkreta exempel på mytbildningar varvas med tips till pedagoger och föräldrar om hur man kan bemöta konspirationsteorier.

  • Lär dig känna igen en konspirationsteori

    21/12/2017 Duración: 45min

    I Statens medieråds podd om konspirationsteorier reder vi ut en mängd frågetecken kring desinformation på nätet. Under ledning av journalisten och författaren Lisa Bjurwald levereras svaren av Maria-Pia Cabero, utbildningsansvarig på Rättviseförmedlingen, och Marcin de Kaminski, ansvarig för yttrande- och nätfrihetsfrågor på myndigheten Sida. I avsnitt 1 diskuteras det mest grundläggande; Vad är en konspirationsteori? Hur kan den få fäste? Vad är en filterbubbla? Hör experterna ge konkreta exempel på konspirationsteorier som spänner över tid och nationsgränser, hur saga tas för verklighet och hur våldet hittar in.

  • Youtubers om youtubers

    21/12/2017 Duración: 50min

    Hur är det att vara en stor Youtubeprofil, hur vet man vad som är sant och falskt på nätet och vad kan man göra när man drabbas av näthat? Youtube-profilerna Felicia Bergström, Marcel Jehrlander och Figgehn utsätts för ett moraliskt test samt frågas ut av moderator Jenny Sköld från Mobile Stories.

  • Diagnoser i det digitala

    21/12/2016 Duración: 30min

    Hur ser livet på nätet ut för barn och unga med neuropsykologiska funktionsnedsättningar, NPF, och hur kan vuxna i deras närhet arbeta för att stötta dem. Lyssna på Nohatepodden där Madelein Larsson Wollnik från Nätkoll samtalar med Jonas Söderlund, kurator på Bris.

  • Värna demokratin och stärka eleverna – tips till lärare

    21/12/2016 Duración: 31min

    I det här avsnittet av Statens medieråds Nohatepodden belyser Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket med fokus på skolans värdegrund, främlingsfientlighet och nyanländas lärande., några av de utmaningar som pedagoger möter i dag. Han ger en rad konkreta och praktiska råd, bland annat om hur man kan hantera diskussioner om kontroversiella frågor i klassrummet och hur man kan arbeta förebyggande.

  • Hjälp på nätet - juristens bästa råd

    19/12/2016 Duración: 01h14min

    I detta avsnitt av Statens medieråds Nohatepodden svarar juridikprofessor Mårten Schultz på frågor om vanliga situationer på nätet, han reder ut var lagens gränser går och ger konkreta råd om vad man kan göra.

  • Sexism på nätet – ett hot mot demokratin? (längd 59 min)

    15/12/2016 Duración: 58min

    I den här podden från Statens medieråd berättar Ida Östensson, grundare av FATTA- och Make Equal-rörelserna, och Alexandra Pascalidou, debattör och programledare, om hur de hanterar näthat, hur de ser på debattklimatet online och hur demokratin kan stärkas. Samtalet leds av Johnny Lindqvist

  • Bilder – från visuellt småprat till extremistpropaganda

    14/12/2016 Duración: 50min

    I den här podden resonerar Elin Jönsson, medielärare på Kulturskolan i Södertälje, och Elisabet Jonsved, filmpedagog på Medioteket i Stockholms Stad, kring bilder och bilders makt ur en rad aspekter. Hur använder unga bilder och film till vardags? Vid vilken ålder bör barn lära sig att tolka bilder? Och – inte minst – hur ska skolan förhålla sig till bilders ökade betydelse? Samtalsledare är Johnny Lindqvist.

  • Hur gör man när man blivit utsatt för en rasistisk kränkning på nätet?

    03/11/2014 Duración: 24min

    Vian Tahir är kommunikationsansvarig för Nätaktivisterna och har stor erfarenhet av hur man hanterar rasism och främlingsfientlighet på nätet.

  • Hur gör Fanna Ndow Norrby när hon utsätts för rasism på nätet?

    03/11/2014 Duración: 09min

    Fanna Ndow Norrby är grundare till Instagramkontot "@svart kvinna". Hon startade instagramkontot för att visa vilka fördomar som mörkhyade kvinnor i Sverige möter dagligen.  

  • Hur gör Angela Larsson när hon utsätts för rasism på nätet?

    03/11/2014 Duración: 09min

    Angela Larsson är en nätaktivist, hon jobbar för och stöttar unga personer i att vara antirasistiska på nätet. 

  • Hur gör Judith Kiros när hon utsätts för rasism på nätet?

    03/11/2014 Duración: 07min

    Judith Kiros är debattör och en av grundarna till nätforumet "Rummet", där endast personer som själva blir utsatta för rasism och främlingsfientlighet får publicera åsikter, tankar och analyser av det de utsätts för.

  • FÖRÄLDRARNA

    04/06/2014 Duración: 01h05min

    Vad kan man göra om ens barn blir kränkt på internet? Och hur får man som förälder reda på om det händer? I det här avsnittet har vi föräldrarna i fokus! Gäster i studion är Jonas Söderlund från BRIS, Nicklas af Ekenstam, IT-konsult och förälder, och Johnny Lindqvist, expert på barn och internet – och även projektledare för hela No Hate-konkarongen! Måste man vara internet-proffs för att fatta vad ens barn är med om? Och var går gränsen mellan att vara övervakare och att visa sig intresserad? Kan man ge sitt barn svängrum på internet, och ändå kunna sova på natten? Glappet mellan unga och vuxnas verklighet på internet är stort, men i föräldraavsnittet av No Hate-podden får vi mängder av bra tips för hur vi ska minska avståndet mellan varandra. Dessutom pratar vi Heta Linjen, skolans ansvar, och att mobil-förbud i skolan inte är en framgångsrik framtidsstrategi.

  • PUBLICISTERNA

    21/05/2014 Duración: 01h08min

    Vad ska man göra med om man har en blogg, ett Instagramkonto eller ett forum och stämningen i kommentarsfältet spårar ut? Och var går gränsen? I det här avsnittet pratar vi om det publicistiska ansvaret på internet. Till vår hjälp har vi tre superproffs: Michaela Forni, bloggare och vice VD på bloggportalen Devote, Margret Atladottir från Politism och Frederic Pavlidis, chefredaktör på Svenskafans.com.   När du kommenterar på internet har du ju ett eget ansvar för vad, och hur, du uttrycker dig. Men de som driver bloggen, forumet, tidningen, eller Instagramkontot  du kommenterar på – vad har de för ansvar? Och finns det några fiffiga kontrollfrågor man kan ställa sig om man är osäker på om en kommentar ska stå kvar eller ryka? I No Hate-poddens avsnitt om det publicistiska ansvaret pratar vi användarregler, om det lite luddiga begreppet ”god ton”, och hur man lyckas driva ett politiskt debattforum och bara behöva plocka bort en enda kommentar på tre månader. Och mycket mer!

  • Lag och rätt på internet

    08/05/2014

    Vad kan man få för hjälp om man har blivit utsatt för något jobbigt på internet? I No hate-poddens studio har vi samlat tre superproffs: kriminalkommissarie Ulrika Sundling, juridikprofessorn Mårten Schultz och kuratorn Susanne Eklund som jobbar på Rålambshovsskolan i Stockholm. Funkar rättsväsendet när det gäller näthat och kränkningar i sociala medier? Varför läggs så många anmälningar ner? Och vad sjutton ska man göra då? I avsnittet om lag och rätt på internet pratar vi nätombudsmän, stämningar som folksport, och avskräckande polisbesök i skolan. Och mycket mer!

  • Rasism på nätet

    24/04/2014 Duración: 01h07min

    Hur hanterar man att bli utsatt för rasistiskt näthat på internet? No hate-podden får finbesök av Soraya Hashim, bloggare och projektledare på Rättviseförmedlingen, Kawa Zolfagary, debattör, skribent och grundaren av Vita Kränkta Män, och Ida Gulbrandsen på Diskrimineringsbyrån i Uppsala.   Blocka, deleata, anmäla, konfrontera eller diskutera? Vad ska man göra om man ser, eller själv blir utsatt för rasistiska näthatsattacker? Och vilka är ”vi” och vilka är ”dom” egentligen? Vi snackar rasism, troll, Game of Thrones och mycket mer. Och så träffar vår reporter Clara Lowden två av grundarna till Rummet: Mireya Echeverría Quezada och Judith Kiros!

  • Näthat i gamingvärlden

    08/04/2014 Duración: 55min

    Är onlinespelvärlden ett laglöst vilda västernsamhälle eller är det bara överdrivet? No hate-studion fylls av proffs och experter: spelaren Pablo ”Pabbie” Demierre, programledaren och spelaren Angelica ”Xboxflickan” Norgren, David Rasmusson från spelföreningen Dragons Lair och SVEROK-ordföranden Rebecka Prentell. Varför är det så oskön stämning i vissa spel? Och vem kan göra den bättre? Måste man helt enkelt tåla lite mer när man spelar, och är det kul att spela med ett kvinnligt alias? I studion hyllar vi spelkulturen, snackar strategier för dig som spelar, och ger tips till föräldrar som inte riktigt fattar storheten i att spela online. Dessutom drar vår reporter Clara Lowden till spelhallen Inferno Online och träffar några spelare! 

  • Sexism på nätet

    26/03/2014 Duración: 01h01min

    I det här avsnittet pratar vi om det näthat som framför allt drabbar tjejer. No hate podden får celebert besök av Rättviseförmedlingens grundare och PR-konsult Lina Thomsgård, komikern och programledaren Moa Svan och programledaren Malin Gramer.     Vad spelar det för roll vad man har mellan benen? Varför blir tjejer attackerade på nätet för att de just är tjejer? I det här avsnittet snackar vi objektifiering, fotboll, Paradise Hotel och humor som bästa vapen. Dessutom reder vi ut vad sexism egentligen är, och snackar tips på vad man kan göra om man blir utsatt. Och så berättar Maria Sveland vilka strategier hon rekommenderar om man har blivit utsatt för näthat.

  • Juridiken #9 - Kränkande fotografering

    21/03/2014 Duración: 08min

    Det här är No hate-poddens serie om vad som är okej och inte på internet enligt lagen. I studion: juridikprofessorn Mårten Schultz och juristen Tove Lindgren. I avsnitt 9 av No Hate-poddens serie om juridik på nätet förklarar dom vad som räknas som kränkande fotografering, det vill säga var någonstans det är olagligt att fotografera andra.

  • Juridiken #8 - Hets mot folkgrupp

    21/03/2014 Duración: 09min

    Det här är No hate-poddens serie om vad som är okej och inte på internet enligt lagen. I studion: juridikprofessorn Mårten Schultz och juristen Tove Lindgren. I avsnitt 8 av No Hate-poddens serie om juridik på nätet förklarar dom vad hets mot folkgrupp är och hur du kan känna igen det på internet.

página 1 de 2